Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Γιατί θα ψήφιζα Δημοκρατική Συμμαχία


Σε αυτές τις εκλογές θα είναι εύκολο κάποιος να είναι κυνικά απών - δεν ρισκάρεις τίποτα, δεν χάνεις τίποτα. Το πρόβλημα με αυτή την στάση είναι ότι και σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας.

Θα ήθελα να ψηφίσω Νέα Δημοκρατία. Ήμουν με τον Αντώνη Σαμαρά από πολύ νωρίς. Ήμουν με τον Αντώνη Σαμαρά όταν όλοι οι άλλοι είχαν πάψει πλέον να τον εχθρεύονται και απλά και χειρότερα τον είχαν ξεχάσει.

Το στοίχημα μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ήταν αν θα μπορούσε να εκφράσει ένα νέο κύμα ιδεών και αξιών που θα έβγαζαν την Ελλάδα από την μακρά μεταπολιτευτική της παρακμή. Το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας «νέα μεταπολίτευση» προσδιορίζει για το που κατέληξε το όλο εγχείρημα. Για όλους εμάς που προσδοκούμε την μεγάλη αλλαγή το ζητούμενο δεν είναι μια νέα μεταπολίτευση αλλά μια νέα πολιτεία.

Αυτή η προεκλογική περίοδος, ειδικά όπως διεξάχθηκε μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, έδινε την εντύπωση ότι είναι καλοκαίρι και το κανάλι της Βουλής παίζει επαναλήψεις - λες και το πολιτικό σύστημα δεν έχει καταλάβει ότι κάτι έχει αλλάξει. Η σκέψη εξ αρχής ήταν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν για αυτές οι εκλογές η αποχή ή το λευκό. Το πρόβλημα και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις είναι ότι ο μόνος που γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους της επιλογής είσαι εσύ. Το βράδυ το εκλογών, οι δημοσιογράφοι, οι εκλογολόγοι και οι πολιτικοί αναλαμβάνουν την ερμηνεία της επιλογής σου και από εκεί και μετά έχεις χάσει τον έλεγχο. Η όποια επιλογή σου έχει θαφτεί στα εξηγητικά κλισέ του συστήματος.
Το καλύτερο που μπορεί να κάνεις είναι να επιλέξεις το κόμμα που βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις σου.

Η Δράση/ΦΣ θα ήταν μια πιθανή επιλογή αλλά οι κύριοι Μάνος και Βαλλιανάτος συγκεντρώνουν αρκετά αρνητικά. Ο κ. Βαλλιανάτος έχει ακραίες και επικίνδυνες θέσεις στα εθνικά θέματα. Αν κάποιος νομίζει ότι η Ελλάδα αδικεί την Τουρκία και γενικά βρίσκεται στα αριστερά του Τσίπρα στα εθνικά θέματα και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, τότε προφανώς η σχέση του με την πραγματικότητα είναι περιορισμένη. Ο κ. Βαλλιανάτος δηλώνει φιλελεύθερος αλλά ταυτόχρονα είναι, ξεκάθαρα και συνεχώς, ενάντια στην ελευθερία του λόγου και έκφρασης.

Ο κ. Μάνος αδικαιολόγητα αρνήθηκε την προεκλογική συνεργασία με την Δημοκρατική Συμμαχία έστω και αν του προτάθηκε ισότιμη θέση σε μια κοινή προσπάθεια που ο ίδιος θα πρόσφερε εκλογικά τα λιγότερα. Ιδιαίτερα περίεργη θέση λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα να συνεργασθεί με τον Γιώργο λεφτά-υπάρχουν Παπανδρέου. Προσφάτως ο κ. Μάνος είχε και την “καταπληκτική” ιδέα να προτείνει τον αρχιτέκτονα της ελληνικής φούσκας, Κώστα Σημίτη, ως έναν πιθανό πρωθυπουργό.

Επομένως η λύση που απομένει για εμένα είναι αυτή της Δημοκρατική Συμμαχίας της κας Μπακογιάννη. Έχω τις διαφωνίες με αυτό το κόμμα. Είναι κεντρώοι και ευρωπαϊστές, εγώ είμαι δεξιός και ευρωσκεπτικιστής. Δεν βλέπω το μνημόνιο ως λύση αλλά ως μέρος του προβλήματος. Επίσης όπως πολλοί άλλοι Έλληνες, έχω τις αμφιβολίες για ένα πρόσωπο όπως η κα Μπακογιάννη που είχε προβεβλημένο ρόλο σε ένα σύστημα που οδήγησε την Ελλάδα στην υπάρχουσα κρίση. Θα προτιμούσα η Δημοκρατική Συμμαχία να έχει έναν πιο αντισυστημικό, ριζοσπαστικό και δεξιότερο πολιτικό λόγο.

Ωστόσο οφείλω να αναγνωρίσω ότι η Δημοκρατική Συμμαχία σε μια σειρά θεμάτων ( οικονομικά, εθνικά, λαθρομετανάστευση, νόμος και τάξη) βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτά που πιστεύω. Επίσης γνωρίζω ότι ψηφίζοντας Δημοκρατική Συμμαχία απορρίπτω τα δύο μεγάλα κόμματα χωρίς αυτή η απόρριψη μου να εκλαμβάνεται ως έγκριση του φαιοκόκκινου τσίρκου (ΚΚΕ, Σύριζα, Καμμένος, Χρυσή Αυγή).

Όπως έχει λεχθεί πολλάκις, η δημοκρατία δεν είναι το τέλειο πολιτικό σύστημα, αλλά το καλύτερο. Έτσι και οι επιλογές που έχουμε μέσα σε αυτό το σύστημα δεν είναι τέλειες αλλά απλά προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή. Σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα όσον το δυνατόν πιο ξεκάθαρο για το που θέλουμε να πάνε τα πράγματα. Απέχοντας ή ψηφίζοντας λευκό αφήνουμε σε αυτούς που εμπιστευόμαστε λιγότερο να ερμηνεύσουν και να παρουσιάσουν την στάση μας όπως τους συμφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου