Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Το Μνημόνιο και οι φόροι


Αν και τον πολιτικό του λόγο τον χαρακτηρίζει μπόλικος λαϊκισμός και ιδεολογική θολούρα , ο Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή του συνέντευξη στην "Καθημερινή" έκανε και μια σωστή παρατήρηση.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Έλλης Τριανταφύλλου, αν υπάρχει περίπτωση να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία το νέο κόμμα της κ. Μπακογιάννη, κερδίζοντας ένα κεντροδεξιό φιλελεύθερο κομμάτι που αποξενώθηκε από τον αντι-μνημονιακό λόγο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε:

"Να ρωτήσω εγώ κάτι: Είμαι αντίθετος με το Μνημόνιο γιατί δημιουργεί, μεταξύ άλλων, φορολογική ασφυξία. Ποιος νομίζετε ότι εκφράζει περισσότερο τους φιλελεύθερους; Αυτός που απορρίπτει τη φορολογική ασφυξία, όπως εμείς; ΄Η αυτός που τη στηρίζει; Αυτός που απορρίπτει την αύξηση των φόρων, όπως εμείς; ΄Η αυτός που την ψηφίζει και την υπερασπίζεται; Αυτός που θέλει μείωση φόρων, όπως εμείς; ΄Η αυτός που στηρίζει όλες τις φοροεπιδρομές που έχουν εξαπολυθεί;"

Ενδιαφέροντα ερώτηματα που θα άξιζε να απαντηθούν από την κ. Μπακογιάννη η οποία ενώ χθες πρότεινε, και ορθά,την υιοθέτηση ένος χαμηλού εναίου φορολογικού συντελεστή, ταυτόχρονα στηρίζει και το φορομπηχτικό Μνημόνιο που ουσιαστικά απαγορεύει μια πολιτική χαμηλής φορολογίας.

8 σχόλια:

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

Πάντως για πρώτη φορά βλέπουμε ανταγωνισμό για το ποιός είναι πιο φιλελεύθερος. Έχουμε ρεύμα τελευταία...

Σειραχ είπε...

Οντως!!!Πρεπει να εκμεταλλευτουμε το momentum!!!;)

Ανώνυμος είπε...

Έλα όμως ντε που και χώρες με χαμηλούς φόρους (πχ Ιρλανδία) χρεωκοπούν. Τα μυαλά του Σαμαρά (και της Μπακογιάννη) και μια λίρα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Σαμαράς όμως λέει να μην κόψουμε δαπάνες ούτε να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

@Ανώνυμος (ο πρώτος)
Η Ιρλανδία δε χρεωκόπησε λόγω της χαμηλής φορολογίας. Ρίξε μια ματιά σε αυτό το άρθρο (http://danieljmitchell.wordpress.com/2010/11/18/dont-blame-irelands-mess-on-low-corporate-tax-rates/). Το πρόβλημα της Ιρλανδίας ήταν οι αυξημένες κρατικές δαπάνες τα τελευταία χρόνια, τα τεράστια ποσά που διέθεσε για τη διάσωση των τραπεζών, και το ευρώ, που με τα τεχνητά χαμηλά επιτόκια, δημιούργησε τη φούσκα στα ακίνητα

@Ανώνυμος (ο δεύτερος)
Δυστυχώς ενώ ο Σαμαράς, κάνει κάποιες σωστές παρατηρήσεις που και που,δεν μπορεί να ξεφύγει από τον αριστερόστροφο λαϊκισμό του.Η αντίθεση στο Μνημόνιο από φιλελεύθερη σκοπιά, σημαίνει πιο τολμηρά μέτρα και όχι διαιώνιση της σοσιαλιστικής ανεμελιάς.

Ανώνυμος είπε...

Η αντίθεση στο Μνημόνιο από φιλελεύθερη σκοπιά, σημαίνει πιο τολμηρά μέτρα και όχι διαιώνιση της σοσιαλιστικής ανεμελιάς.

Πολύ σωστό. Επομένως ας μην περιμένουμε φιλελεύθερη κριτική στο μνημόνιο από κόμματα εξουσίας.

Ανώνυμος είπε...

Kai ego gelao poy osa legoyn kai antilegoyn h Ntoroyla, o Antonakis kai o Giorgakis gia mnimonio kai foroys, kai ta peri "fileleyytherismoy" se ena systhma se krisi, ta pairnete sobara kai grafete katebata gia ayta.

Ανώνυμος είπε...

Ο λαϊκισμός του Σαμαρά φαίνεται και σε αυτήν την απάντηση. Και η Ντόρα λέει ότι είναι αντίθετη στα φορομπηχτικά μέτρα, ψήφισε όμως το δανεισμό όχι τα μέτρα. Ενώ αυτός γύριζε όλη την Ευρώπη για να στηθεί ο μηχανισμός και εδώ δήθεν τον καταψήφισε (εκτός βέβαια αν πήγαινε η φήφος στους 180).
Ο άνθρωπος πλέον είναι συνδαιτυμόνας της Παπαρήγα και του Τσίπρα, από εκεί τι να περιμένει κανείς.

Δημοσίευση σχολίου