Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Η Δημοκρατική Συμμαχία και η αναγκαιότητα για μια νέα αφήγηση


Η κα Ντόρα Μπακογιάννη έχει μία και μοναδική ευκαιρία να πετύχει και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν κατορθώσει να δείξει πόσο απαρχαιωμένος είναι ο πολιτικός λόγος των αντιπάλων της. Αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί όταν καταφέρει να γίνει αποδεκτός, από ένα διαρκώς μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, μια νέα αφήγηση για την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Φυσικά δεν θα είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση. Όχι μόνο γιατί παλιές συνήθειες αλλάζουν δύσκολα αλλά και γιατί η κ. Μπακογιάννη ήταν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, μέρος του προβλήματος. Εξάλλου η ήττα της στην εκλογή προέδρου της ΝΔ οφειλόταν σε ένα μεγάλο βαθμό στην αδυναμία της να κατανοήσει πόσο σαθρό και με ελάχιστη κοινωνική επιρροή ήταν το πολιτικό σύστημα που την ανέδειξε.

Αλλά όλοι κάνουμε λάθη, έστω και αν τα λάθη είναι διάρκειας 20 ετών. Όπως και για τη χώρα μας, έτσι και για την κα Μπακογιάννη η κρίση της δίνει μια νέα ευκαιρία. Στο κυριακάτικο λόγο της και την συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κα Μπακογιάννη χρησιμοποίησε μια πρόταση κλειδί: “μια συμμαχία ανθρώπων που τους άλλαξε η κρίση.”
Αυτός ο λόγος είναι ο μόνος που μπορεί να επικαλεσθεί και θα μπορεί να αποκτήσει βαρύτητα μόνο όταν αποδείξει πόσο σοβαρή είναι για να υπερβεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.

Η κα Μπακογιάννη πρέπει να βρει ένα σύνθημα που να συγκεντρώνει τα πιο σημαντικά στοιχεία του πολιτικού της λόγου (πολύ πρόχειρα μου έρχεται στο μυαλό: η κρίση είναι ευκαιρία) και να οργώσει την Ελλάδα, όχι τόσο πολύ προπαγανδίζοντας κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά κυρίως εξηγώντας για το πως φτάσαμε εδώ. Εάν οι Έλληνες πολίτες δεν αποδεχθούν μια νέα αφήγηση για το τις πταίει, δεν πρόκειται να αποδεχθούν τα μέτρα που θα βγάλουν την χώρα από την κρίση.

Εκτός απροόπτου (βλ. εκλογές) η κα Μπακογιάννη θα πρέπει να δει το ρόλο της σαν ένα είδος εθνικού δάσκαλου. Δεν θα πρέπει να κάνει το λάθος προηγούμενων φιλελεύθερων σχηματισμών που προσπαθούν να “πουλήσουν” κάτι που πολλοί λίγοι θέλουν να “αγοράσουν”. Σαν ένας επιχειρηματίας που θέλει να πουλήσει ένα νέο και επαναστατικό αγαθό, η κα Μπακογιάννη θα πρέπει η ίδια πρώτα να δημιουργήσει την ζήτηση για τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις που θεωρεί επιτακτικές. Καθόλου εύκολο αλλά καθόλα αναγκαίο.

5 σχόλια:

maverick είπε...

Σε πολλά σημεία συμφωνώ μαζί σας. Όμως η ανάλυση των αιτίων της κρίσης ως πολιτικός λόγος δεν ενδιαφέρει τους πολίτες τόσο όσο τους ενδιαφέρει πως θα βγούμε από αυτή. Η ΝΜ, αν κρίνει κανείς τόσο από την ιδρυτική της ομιλία, όσο και από το κέιμενο αρχών που δημοσίευσε, φαίνεται ότι έχει καταλάβει τα λάθη της και κυρίως με ποιό πολιτικό ύφος, περιεχόμενο και θέσεις πρέπει να κινηθεί.

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

Όσο οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι η βασική αιτία της κρίσης είναι ότι κάποιοι απλά κλέψανε, θα είναι μόνο διατεθειμένοι να δεχτούν τις ανάλογες “λύσεις”.

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να μην μετεξελιχθείτε και εσείς σε ντορομπλόγκ.

Β.Κ είπε...

Η Ντόρα κάνει ότι έκανε ο Σαμαράς πριν μερικά χρόνια. Θα φάει τα μούτρα της όπως ο Σαμαράς με την πολιτική άνοιξη αλλά δεν ξέρουμε αν στην περίπτωσή της η Νέα Δημοκρατία θα έχει διάθεση να δεχτεί πίσω άλλον ένα άσωτο υιό.

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε ντορομπλόγκ ούτε φυσικά αντί-ντορομπλόγκ.

Δημοσίευση σχολίου