Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΒΙ απαντά στο άρθρο "Μεγάλο κράτος σημαίνει ανίκανο κράτος"

Ο σύλλογος εργαζομένων του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας εξέδωσε ένα δελτίο τύπου για τα όσα γράφτηκαν στο τελευταίο άρθρο. Μετά από το κείμενο του δελτίου τύπου ακολουθεί η ανταπάντηση μου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Με αφορμή το άρθρο του κ. Ναπολέοντα Λιναρδάτου με τίτλο «Μεγάλο κράτος σημαίνει ανίκανο κράτος» για μια ακόμα φορά έχουν δημιουργηθεί ανακριβείς και δυσμενείς εντυπώσεις τόσο για τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, όσο και για το προσωπικό του. Για την αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρουμε:

1 Το προσωπικό του, 80 στο σύνολο, απασχολείται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου. Πριν την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, το 2012, ακολουθούσαν τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΓΣΕΕ.

2.Οι μισθοί του προσωπικού είναι σε δωδεκάμηνη κλίμακα, από το 2012, έχουν περικοπεί σύμφωνα με τους νόμους περί ενιαίου μισθολογίου και κανείς μισθός δεν υπερβαίνει τα όρια που προβλέπονται από την εφαρμογή τους.

3.Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο ιδρύθηκε με το νόμο 1733/1987 και εξήλθε και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα βάσει των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 232/1992.

4. Ο ΟΒΙ είναι Οργανισμός αυτοχρηματοδοτούμενος, δεν έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ, αντιθέτως έχει ενισχύσει το Ελληνικό Δημόσιο κατά το παρελθόν αλλά και προσφάτως από το αποθεματικό του!

5. Οι μισθοί του προσωπικού του δεν καταβάλλονται από το Δημόσιο αλλά από τα έσοδα του ΟΒΙ, τα οποία προέρχονται από παροχές υπηρεσιών σε νομικά και φυσικά πρόσωπα σε εθνικό, αλλά κυρίως σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα το 89% των υπηρεσιών αυτών προέρχονται από το εξωτερικό. Επίσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, το 50% των τελών για Ευρωπαϊκά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας που ισχύουν στην Ελλάδα, επιστρέφεται στο Ευρωπαϊκό Γραφείο. Συνοψίζοντας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΒΙ ζητεί να ανακαλέσετε τις έγγραφες δηλώσεις σας όσον αφορά το προσωπικό του ΟΒΙ καθότι απέχουν κατά πολύ της πραγματικότητας. Επίσης επιφυλασσόμαστε για τη χρήση κάθε ένδικου μέσου προκειμένου να διασφαλίσουμε την υπόληψή μας απέναντι στην προσπάθεια σπίλωσής της.

ΑΘΗΝΑ, 23/08/2017



Η ανταπάντηση μου:

Εφόσον κάνατε τον κόπο να βγάλετε ανακοίνωση για το άρθρο, γιατί δεν να κάνετε και τον κόπο να αμφισβητήσετε ευθέως τα στοιχεία του άρθρου. Το μόνο στοιχείο που ευθέως αμφισβητείτε είναι ο αριθμός των υπαλλήλων στον ΟΒΙ. Εγώ απλά επανέλαβα το δημοσίευμα ως είχε, που έλεγε για 97, εσείς λέτε ότι είναι 80. Καλώς, αν και το συγκεκριμένο στοιχείο ήταν εντελώς συμπτωματικό και δεν είχε σχέση με την ουσία του επιχειρήματός. Παρεμπιπτόντως, υπονοείτε ότι όταν ανέκυψε το θέμα με την ερώτηση του κ. Αμυρά στην Βουλή οι υπάλληλοι του ΟΒΙ ήταν 80 και όχι 97;

Το άρθρο επαναλαμβάνει μια σειρά στοιχείων που δημοσιεύθηκαν εκείνη την εποχή στον τύπο. Συγκεκριμένα, ότι ο ΟΒΙ βρέθηκε ότι δεν είχε εφαρμόσει νόμους του 2010 και του 12 με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ζημιά 4.5 εκατομμυρίων. Ότι οι υπάλληλοι του οργανισμού είχαν μισθούς που ξεπερνούν ακόμη και τις 7.000 ευρώ το μήνα και ότι οι υπάλληλοι πληρωνόντουσαν μια «σειρά επιδομάτων, μεταξύ αυτών ακόμη και επίδομα κυλικείου.” Αμφισβητείτε ευθέως κάποια από αυτά τα στοιχεία; Διαψεύδετε το γεγονός ότι όταν ανέκυψε το γεγονός με την ερώτηση του κ. Αμυρά τα συγκεκριμένα στοιχεία ήταν ακριβή;

Λέτε ότι «Οι μισθοί του προσωπικού είναι σε δωδεκάμηνη κλίμακα, από το 2012, έχουν περισκοπεί σύμφωνα με τους νόμους περί ενιαίου μισθολογίου και κανείς μισθός δεν υπερβαίνει τα όρια που προβλέπονται από την εφαρμογή τους.» Θα μπορούσατε να μας πείτε πότε έγινε αυτή η περικοπή και εάν εφαρμόστηκε αναδρομικά;

Λέτε ότι «Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο ιδρύθηκε με το νόμο 1733/1987 και εξήλθε και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα βάσει των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 232/1992.»
Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι τα κρατικά ΝΠΙΔ δεν ανήκουν εξ ολοκλήρου στο κράτος;

Λέτε ότι οι «μισθοί του προσωπικού του δεν καταβάλλονται από το Δημόσιο αλλά από τα έσοδα του ΟΒΙ.» Ουσιαστικά αυτό που λέτε ότι η χρηματοδότηση αντί να γίνεται μέσω φόρων γίνεται μέσω τελών που εσείς χρεώνετε. Το κράτος έχει δώσει το μονοπώλιο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών σε ένα οργανισμό του. Όποιος θέλει να κατοχυρώσει πρέπει να πληρώσει και φυσικά το τελικό κόστος το αναλαμβάνει ο Έλληνας καταναλωτής.

Λέτε ότι «επιφυλασσόμαστε για τη χρήση κάθε ένδικου μέσου προκειμένου να διασφαλίσουμε την υπόληψή μας απέναντι στην προσπάθεια σπίλωσής της.» Γιατί δεν αρχίζετε την υπεράσπιση της υπόληψή σας με μια εμπεριστατωμένη διάψευση των συγκεκριμένων στοιχειών; Αν αυτό συμβεί, εγώ υπόσχομαι να ανακαλέσω δημόσια.

Αλλά μιας και το θέμα είναι η υπόληψη σας, θα μπορούσατε να δώσετε στην δημοσιότητα λίστα στην οποία θα αναφέρονται οι συνολικές απολαβές (μισθός, έξοδα κίνησης, επιδόματα) των εργαζομένων του ΟΒΙ για το ημερολογιακό έτος 2016 καθώς και για το ημερολογιακό έτος 2011 δηλαδή πριν από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου