Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Καρκινικές ρυθμίσεις


Στον Milton Friedman άρεσε να λέει συχνά πως ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσεις ελλείψεις σε ένα προϊόν είναι να ρυθμίσεις τις τιμές με επιβολή πλαφόν ή άλλων μέτρων. Έλεγε “πείτε στους οικονομολόγους από ποιο προϊόν θέλετε να έχετε έλλειψη και θα το πετύχουμε αμέσως”. Η ελληνική σοσιαλίζουσα πολιτική τάξη, ύστερα από πρόταση και σε συνεργασία με την τρόικα, φαίνεται πως αδυνατεί να το αντιληφθεί αυτό, εξού και οι ελλείψεις στα φάρμακα των καρκινοπαθών.

Πρόσφατα πέρασε νόμος που ρυθμίζει το κέρδος των φαρμάκων αυτών για τους φαρμακοποιούς(που σημειωτέον είναι από τα ακριβότερα και κοστίζουν συνήθως κάποιες χιλιάδες ευρώ) στα 30 ευρώ. Είναι προφανές πως κανείς φαρμακοποιός δεν θα είναι διατεθειμένος να βγάλει από την τσέπη του πχ τρεις χιλιάδες ευρώ για να αγοράσει τα φάρμακα αυτά ώστε να τα πουλήσει 3030 ευρώ, και τα οποία θα λάβει από το ασφαλιστικό ταμείο σε 6 περίπου μήνες. Επομένως δημιουργούνται ελλείψεις, με τους καρκινοπαθείς να κινδυνεύουν. Στα δημόσια νοσοκομεία οι φαρμακευτικές δεν πουλάνε καθώς αυτά είναι κακοπληρωτές και σε κάποια εμφανίζονται φαινόμενα όπου ο υπάλληλος του νοσοκομειακού φαρμακείου ζητάει φακελάκι ώστε να δώσει τα εναπομείναντα φάρμακα(κι όσο θα μειώνεται η προσφορά των φαρμάκων, τόσο θα αυξάνεται το φακελάκι). Κλασικό σύμπτωμα κι αυτό των ελλείψεων που προκαλεί το κράτος. Τις παραπάνω επιπτώσεις φαίνεται να μην τις αντιλαμβάνονται ούτε φιλελεύθεροι πολιτικοί, όπως ο Στέφανος Μάνος, που αντί να ζητήσουν την ολική απεμπλοκή του κράτους από την υγεία, είχαν ζητήσειτην εφαρμογή ακριβώς αυτού του μέτρου(κι άλλων ρυθμίσεων).

Μέχρι οι πολιτικοί μας να διορθώσουν το πρόβλημα, αν γίνει ποτέ αυτό, το κράτος φροντίζει να στείλει τους εισαγγελείς για να εξαναγκάσουν τους φαρμακοποιούς να πουλήσουν σε τιμές που είναι ευτελιστικές, ουσιαστικά εξαναγκάζοντάς τους να βάλουν μέσα την επιχείρησή τους με την κατηγορία περί έκθεσης σε θάνατο. Αν κάποιοι εκθέτουν σε θάνατο τους καρκινοπαθείς είναι οι πολιτικοί που προκάλεσαν τις ελλείψεις αυτές με τους κρατικίστικους νόμους τους και που έχουν δημιούργησει ένα ημισοσιαλιστικό σύστημα υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τις ελλείψεις σε φάρμακα και σε γιατρούς. Σε αυτούς να απευθυνθούν οι εισαγγελείς.

Είναι προφανές, ότι τέτοιες ελλείψεις, σε μεγαλύτερη βέβαια κλίμακα, θα προκληθούν σε περίπτωση που γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και προσπαθήσει να ελέγξει τις τιμές των προϊόντων, νομίζοντας αφελώς ότι θα τις μειώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Όταν δεν θα βγαίνουν τα πλάνα, θα κυριαρχεί το μαύρο εμπόριο τροφίμων και άλλων ειδών, θα στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα δικά του ΜΑΤ(Μονάδες Αποκατάστασης Τιμών) και τους δικούς τους εισαγγελείς να διώκουν όποιους δεν εργάζονται ως είλωτες για τις πολιτικές του κράτους. Τότε όμως δεν θα βρίσκονται σε κίνδυνο μόνο οι καρκινοπαθείς αλλά ολόκληρη η κοινωνία που δεν θα έχει πρόσβαση στους κομματικοκρατικούς μηχανισμούς και επαφές με την νομενκλατούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου