Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δαγκώστε το Μήλο



Όταν το κογκρέσο κατηγόρησε την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Apple για αποφυγή πληρωμής φόρων, αυτή η είδηση πλημμύρισε τα sites των Ελληνικών MME αλλά και τα blogs με συνοδεία απαξιωτικών σχολίων κυρίως από εκείνους που απορρίπτουν το μοντέλο πάνω στο οποίο δόμησε και ανέπτυξε το δικό της success story η δημοφιλέστατη Αμερικανική εταιρία.

 Αυτό που προκαλεί εντύπωση όμως είναι η εκ προοιμίου καταδίκη της εταιρείας από γνωστούς προοδευτικούς δημοσιογράφους με τη χρήση λαϊκίστικων επιχειρημάτων και την  ταυτόχρονη a priori υπεράσπιση (αν όχι υποστήριξη) ενός αισχρού φορολογικού κώδικα και τον φορομπηχτικών υπηρεσιών που τον εφαρμόζουν. 


Διαβάζουμε στο κείμενο της κυρίας Μαρίας Σαράφογλου να υιοθετούνται κατά λέξη οι κατηγορίες του Προέδρου της Επιτροπής, να κατακεραυνώνεται η εταιρεία χωρίς να έχει κάνει κάτι παράνομο, να συγχέεται η έννοια της φοροαποφυγής με την φοροδιαφυγή και να χρησιμοποιείται το επιχείρημα αν το νόμιμο είναι και ηθικό.


 Σε αυτό το κλίμα λοιπόν που δημιουργούν τέτοια άρθρα και που αντανακλούν είναι η αλήθεια την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχουν συνθέσει τα Ελληνικά Mainstream Media γεννάται η ερώτηση γιατί θεωρείται ηθικό μια εταιρεία να μοιράζεται τον πλούτο της με το κράτος.


Μια εταιρεία που δίνει δουλειά σε 600.000 πολίτες, που πληρώνει τις περισσότερες  φορολογικές εισφορές στις ΗΠΑ και καθημερινά ξοδεύει το ποσό των 11,6 εκατομμυρίων δολαρίων στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.


Την εξήγηση δίνει  ο Γερουσιαστής Carl Levin του Δημοκρατικού Κόμματος που είναι Πρόεδρος της Επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση . Ο Carl Levin δήλωσε ευθαρσώς ότι οι προσπάθειες της Apple να ελαχιστοποιήσει τις φορολογικές της δαπάνες  θα αναγκάσουν τη κυβέρνηση να διακόψει κρίσιμα κοινωνικά προγράμματα αλλά και να αυξήσει τη φορολογία σε άλλες επιχειρήσεις. Αυτό που λέει σε μια πρόταση ο  Carl Levin είναι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα επιθυμεί να κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά της Apple και πως αν δεν τα καταφέρει θα κυνηγήσει ακόμα πιο έντονα άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις . Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να φανταστούμε,  όταν κυριαρχεί μια τέτοια κρατικίστικη και ρεβανσιστική αντίληψη,  πως φτάσαμε στο σημείο η φορολογική υπηρεσία των ΗΠΑ να παραδέχεται δημοσίως ότι στοχοποίησε συντηρητικές οργανώσεις για φορολογικές διερευνήσεις.


Ο φορολογικός συντελεστής για την επιστροφή μετρητών στις ΗΠΑ από κέρδη σε άλλες χώρες είναι σήμερα 35%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φορολόγησης του είδους του στον κόσμο. Ο CEO της Apple Tim Cook υποστήριξε ενώπιον της υποεπιτροπής ότι η δραματική αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Apple μειονεκτεί έναντι του ανταγωνισμού εξ Ανατολών, αφού πληρώνει στις ΗΠΑ διπλάσιο ή περισσότερο φόρο (35%) απ' ότι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της στην Ασία.


O γερουσιαστής Rand Paul ήταν ο μοναδικός από την επιτροπή που υπερασπίστηκε τις προσπάθειες και την προσφορά της Apple στην Αμερικανική οικονομία, επικρίνοντας τους συναδέλφους του για τη διαιώνιση ενός φορολογικού κώδικα που εμποδίζει την εταιρική ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, και δεν επιτρέπει στις Αμερικανικές εταιρίες να ανταγωνιστούν αυτές του υπόλοιπου κόσμου.


Και αν αυτά συμβαίνουν στην Αμερική του Ομπάμα, αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο γκουρού της υψηλής φορολόγησης Φρανσουα Ολάντ αφού βρέθηκε αντιμέτωπος με τους Γάλλους επιχειρηματίες και το ενδεχόμενο της οικονομικής μετανάστευσης τους, απεύθυνε έκκληση για λήψη σκληρών μέτρων εις βάρος των εταιριών  που προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τη φορολόγηση τους ανεξάρτητα αν το κάνουν με νόμιμο τρόπο.


Όσα μέτρα και αν πάρουν όμως η αλήθεια κρύβεται στα λόγια που χρησιμοποίησε ο Rand Paul για να κλείσει την τοποθέτηση του στην επιτροπή « Money Goes Where It's Welcome»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου