Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Η Θεωρία των δύο άκρων

Σύμφωνα με μερίδα της αριστεράς η Θεωρία των δύο άκρων έχει αναπτυχθεί από ιδιαίτερα "επικίνδυνους" φιλελεύθερους και συντηρητικούς κύκλους με σκοπό να πλήξουν πολιτικά τους αγώνες του λαϊκού κινήματος και να ρίξουν νερό στο αυλάκι της ΧΑ.  

O Στέλιος Κούλογλου, που η γνώμη του έχει ιδιαίτερο εκτόπισμα στον αριστερό χώρο, μιλώντας στην εκπομπή NET WEEK την προηγούμενη εβδομάδα ένωσε την φωνή του με τα στελέχη του Σύριζα ενάντια στη θεωρία των δύο άκρων και κατ’ επέκταση σε αυτούς που την εκφράζουν. 

Ποιος είναι ο λόγος που ένας πολίτης που απεχθάνεται την βία σε όλες τις μορφές της και την καταδικάζει τηρώντας ίσες αποστάσεις απέναντι σε αυτούς που την προκαλούν, ανεξάρτητα από πού προέρχονται, να βρίσκεται κατηγορούμενος και πολύ περισσότερο να του χρεώνεται η άνοδος της Χ.Α; 
Μια σύντομη εξήγηση είναι πως οι άνθρωποι που σήμερα αποτελούν ένα σημαντικό δίαυλο της αριστερής έκφρασης, δεν έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν τη βία από τις μεθόδους επιβολής μιας ιδεολογίας που αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής τους σκέψης όσα μέτρα και αν νιώθουν ότι έχουν απομακρυνθεί από αυτόν. 
Μονάχα που η έννοια της βίας κρύβεται πίσω από ένα επαναστατικό μανδύα λαϊκών αγώνων αντίστασης και πάλης, και ξαναβρίσκει το αποκρουστικό της πρόσωπο μονάχα όταν ασκείται έξω από αυτό το πλαίσιο. Ακόμα περισσότερο η βία αποτελεί συνώνυμο οποιασδήποτε μη αποδεκτής-μη ανεκτής κοινωνικοπολιτικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα εξ ορισμού να δικαιολογείται και η ανάλογη αντίδραση. 

Επικίνδυνο δεν είναι το αυτονόητο, η καταδίκη της βίας σε όλες τις εκφάνσεις της, αλλά η προσπάθεια να την διαβαθμίσεις για να δικαιολογήσεις κάποια μορφή της. Διότι τότε όπως πολύ σωστά έγραψε στο φύλλο της Καθημερινής ο Στέφανος Κασιμάτης (και φυσικά ξεσήκωσε οργισμένες αντιδράσεις) "ενισχύεις την οιονεί νομιμοποίηση της βίας των ακροαριστερών και καλλιεργείς το έδαφος για την περαιτέρω εξάπλωση της βίας των ακροδεξιών ". 
Άλλωστε οι "περιθωριακές" ομάδες που εκδηλώνουν βίαιες επιθέσεις στην ουσία αποθρασύνονται και ενισχύουν τη δράση τους, όταν νιώθουν πως έχουν την αποδοχή ή έστω την ανοχή μερίδας του κοινωνικού συνόλου. Το είδαμε με την άνθηση διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων μετά το Δεκέμβρη του 2008, το είδαμε και πρόσφατα με την αύξηση των επιθέσεων κατά των μεταναστών σαν συνέπεια της ανόδου των ποσοστών της ΧΑ στις δημοσκοπήσεις. 

Το σίγουρο είναι πως στο τέλος της ημέρας όταν το θύμα μιας βίαιης επίθεσης θα μετράει τις πληγές του, δεν θα νοιαστεί καθόλου αν ο κ. Κούλογλου στο επόμενο του άρθρο θεωρήσει την επίθεση εξηγήσιμη ή δικαιολογημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου