Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Περί της εθνικής μας γελοιότητας

Υπάρχει μια αναληθής και επικίνδυνη αφήγηση η οποία διατρέχει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, τουλάχιστον από τη μικρασιαστική καταστροφή και μετά: ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε θύματα διεθνών συνομωσιών. Επίβουλοι "ξένοι" - Βρετανοί, Αμερικανοί, Εβραίοι, Γερμανοί, εξωγήινοι, κλπ - "ζηλεύουν" το κάλος και την ιστορία του τόπου μας και την εγγενή μας ευφυία, και κάνουν τα πάντα για να μας εξοντώσουν. Η μισαλλόδοξη και γελοία αυτή αφήγηση τροφοδοτεί και σήμερα σε μεγαλο βαθμό τον πνεύμα της κοινωνικής σύγκρουσης στην Ελλάδα της κρίσης.

Αυτό εξηγεί γιατί οι Έλληνες, αντί να διαμαρτύρονται εναντίον των πραγματικών υπευθύνων της κρίσης και να απαιτούν να μεταρρυθμιστεί ο τόπος το συντομώτερο δυνατόν, βγαίνουν κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους για να κατευθύνουν το μένος τους στην Γερμανίδα καγκελάριο.

Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι της κρίσης: είναι η πολιτική τάξη της Ελλάδας η οποία εκμεταλλεύτηκε τις πολιτικές συνθήκες στην Ευρώπη ώστε να δανειστεί αφειδώς και να χρηματοδοτήσει ένα αδηφάγο κράτος. Είμαστε επίσης και εμείς οι ίδιοι υπεύθυνοι, οι πολίτες, οι οποίοι στη μεγαλύτερη πλειοψηφία μας εγκρίναμε με τη ψήφο μας τη λεηλασία της ευημερίας των επόμενων γενεών μέσω των αλόγιστων δανείων. Σε τι λοιπόν μας φταίνε οι ξένοι;

Η ιστορική αφήγηση της Ελλάδος ως θύματος έχει βρει την πνευματική της ηγεσία στα επιχειρήματα του κ. Γιάννη Βαρουφάκη και την πολιτική της έκφραση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αφαιρέσουμε τα τεχνικά μέρη της σκέψης του κ. Βαρουφάκη και απομονώσουμε την ουσία της, ο άνθρωπος αυτός μας προτείνει να χρησιμοποιήσουμε τον κουτουπόνηρο εκβιασμό. Μας λεει ότι τώρα που είμαστε στο ευρώ και που - υποτίθεται - δεν μπορούν να μας διώξουν εύκολα οι "ξένοι" να τους εκβιάσουμε να μας χαρίσουν τα χρέη και να ξαναρχίσουν να μας δανείζουν. Το απίστευτα ανήθικο αυτό επιχείρημα το έχει υιοθετήσει εξ' ολοκλήρου ο ΣΥΡΙΖΑ - για αυτό το λόγο και δεν έχει βρει κανέναν σοβαρό συνομιλητή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, τα έχει καταφέρει περίφημα στο εσωτερικό πεδίο. Έχει πείσει (ακόμα και εκείνους που δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ) ότι, με λίγο εκβιασμό και τσαμπουκά, θα αρχίσουν να εισρέουν ξανά πακτωλοί χρήματος στη χώρα ώστε να ανασυσταθεί εκ της τέφρας του το ελληνικό σοσιαλιστικό θαύμα. Όλοι στο δημόσιο λοιπόν για μια ζωή ρέμπελη κι ευτυχισμένη με τα λεφτά των άλλων, όπως τον παλιό καλό καιρό!

Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες έχουν υιοθετήσει πλήρως τη ιδέα ότι η Ελλάδα έπεσε θύμα των "αγορών" και ότι οι Γερμανία είναι που "εκβιάζει τους Έλληνες" με σκοπό (εδώ υπάρχουν πολλές θεωρίες) την "εξαγορά της Ελλάδος αντί πινακίου φακής", κλπ. Η Γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης οφείλει να δεχθεί μεγάλη κριτική, ωστόσο η ιδέα ότι οι Γερμανοί "συνομωτούν" εναντίον της Ελλάδας και των Ελλήνων είναι, απλά, γελοία.

Η φωτογραφία των κυρίων με τις χιτλερικές στολές έκανε τον γύρο του κόσμου και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τα ξένα μέσα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, ως έλληνας εξωτερικού, έχουμε κάνει πολύ κόσμο να γελάσει τελευταία. Ας προσθέσω μόνο δύο δικές μου παρατηρήσεις. Πρώτον, ότι όπως αποδείχθηκε, οι κύριοι αυτοί ήταν συνδικαλιστές του δημοσίου, δηλαδή άνθρωποι των οποίων οι μισθοί πληρώνονται εδώ και χρόνια από τους Γερμανούς φορολογούμενους. Δεύτερον, ότι στη Γερμανία το ναζιστικό κόμμα είναι εκτός νόμου ενώ στην Ελλάδα είναι εντός της Βουλής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου