Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Το μέλλον είναι Uber


Συμφωνούμε ότι η ανεργία εξηγείται καταρχήν σαν αποτέλεσμα του κρατικού παρεμβατισμού. Όταν κάποιος μπορεί και θέλει να δουλέψει, δηλαδή να προσφέρει στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, οι λόγοι για τους οποίους κανείς δεν αγοράζει την εργασία του έχουν να κάνουν καταρχήν με κρατικούς περιορισμούς και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας. Κατώτατοι μισθοί κρατάνε έξω από την αγορά εργασίας αυτούς που ξεκινάνε με περιορισμένη εμπειρία και ικανότητες. Αναγκαστικές εισφορές ανεβάζουν υπέρογκα το κόστος εργασίας και κάνουν ασύμφορη την πρόσληψη εργαζομένων. Νομικοί περιορισμοί (άδειες, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κλπ.) έχουν επιβληθεί μέσω του κράτους από τα οργανωμένα συμφέροντα των συντεχνιών για να περιορίσουν τον ανταγωνισμό, αφήνοντας τους απέξω άνεργους.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου οι καινούριες τεχνολογίες προσφέρουν μια διέξοδο από τον κρατικό παρεμβατισμό και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφαρμογή Uber που συνδέει τους επιβάτες με οδηγούς οχημάτων προς ενοικίαση και επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν κρατήσεις. Μια πλατφόρμα που συνδέει προσφορά και ζήτηση στην αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων χωρίς κρατικές ρυθμίσεις. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τους επιβάτες-καταναλωτές και περισσότερες δουλειές για τους οδηγούς.

Δεν είναι έκπληξη η αντίδραση της συντεχνίας των ταξί. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το δημοτικό συμβούλιο στην Ουάσινγκτον αποφάσισε να θέσει ελάχιστη τιμή για τις κρατήσεις μέσω Uber 5 φορές παραπάνω από αυτή για τα προστατευμένα ταξί. Όπως είπε ο CEO της Uber, ήταν «δύσκολο … να πιστέψουμε ότι ένα εκλεγμένο όργανο επιλέγει να διατηρήσει τις τιμές της υπηρεσίας μεταφοράς τεχνητά υψηλές" Στην Ελλάδα δεν θα είχε καμία έκπληξη. Οι καταναλωτές όμως στις ΗΠΑ αντέδρασαν και μετά από χιλιάδες email , twitter και τηλεφωνήματα, το δημοτικό συμβούλιο αναγκάστηκε να πάρει την ρύθμιση πίσω.

Το δίδαγμα για την Ελλάδα είναι ότι οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν δυνητικά τα εργαλεία για τον παραγκωνισμό του αρπακτικού κράτους στην οικονομία. Σε ένα περιβάλλον με πρακτική αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να πληρώσει φόρους και 25% ανεργία εξαιτίας του κρατικού παρεμβατισμού, μία ρεαλιστική λύση είναι η δημιουργία μιας παράλληλης οικονομίας προσφοράς υπηρεσιών, χωρίς κρατικούς περιορισμούς και με μηδενικούς φόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου