Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις


Μια πιο ενδελεχής μελέτη των δημοσκοπήσεων αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα και μάλιστα με διαφορά.

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πρωτιά έστω αν και το γνήσιο ΠΑΣΟΚ σε λίγο θα έχει πρόβλημα να μπει στην Βουλή.

Δείτε όμως πώς το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πρωτιά του:

ΠΑΣΟΚ των 70s.

Είστε από αυτούς του ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μείνατε προσκολλημένος στην Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974; Αυτή την Διακήρυξη που μεταξύ άλλων κατήγγειλε την «εξάρτηση της Ελλάδας από το ιμπεριαλιστικό κατεστημένο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ»; Που έβλεπε ότι «πίσω από το ΝΑΤΟ, πίσω από τις αμερικάνικες βάσεις είναι οι μονοπωλιακές πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα ντόπια υποκατάστατά τους»; Πού στόχευε στο να «πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο; Για να συμμετέχει ενεργά ο Λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της Χώρας.»;

Αν ανήκετε σε αυτό το τόσο βαθύ και τόσο, μα τόσο παλιό ΠΑΣΟΚ που η πολεοδομία σε λίγο θα σας βάλει στην λίστα των διατηρητέων - τότε είστε ακόμα στην δεκαετία του 70 και η ψήφος σας πάει στο ΚΚΕ.

ΠΑΣΟΚ των 80s.

Αν πάλι νομίζετε ότι το ευρωπαϊκό κατεστημένο θα κωλώσει στην πρώτη ένδειξη ελληνικού τσαμπουκά, ότι επίσης είναι έτοιμο να αγοράσει χονδρικώς τις μπλόφες σας περί εξόδου από την ΕΕ, και θα διαπραγματευτεί την άτακτη υποχώρησή του ώστε εσείς να έχετε την δυνατότητα να διορίσετε 100.000 κάθε χρόνο στο δημόσιο... Τότε, βασικά καλησπέρα σας, ζείτε στην δεκαετία του 80, ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ και η στρατηγική σας για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνοψίζεται στο «Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα».

ΠΑΣΟΚ των 90s.

Είστε ο τύπος ανθρώπου που μπορεί να μιλά με άνεση για την νέα αριστερά που χρειάζεται η Ευρώπη ευρισκόμενος σε θαλαμηγό διαπλεκόμενου επιχειρηματία; Είστε σφόδρα υπέρ ενός εκσυγχρονισμού που κύριο μέλημα του είναι η διατήρηση του στάτους κβο; Είστε ότι θέλουμε να είστε; Έξω εμφάνιση, μέσα άνεση;
Σε αυτή την περίπτωση ζείτε ακόμα στην δεκαετία του 90, θεωρείτε τον Σημίτη και τον Μπίστη εγκέφαλους, και φυσικά η ψήφος πάει στην Δημοκρατική Αριστερά.

ΠΑΣΟΚ του σήμερα.

Θα θέλατε να πάτε σε κάποιο από τα τρία παραπάνω ΠΑΣΟΚ, αλλά επειδή είστε γνήσιο και υπερήφανο ΠΑΣΟΚ βαριέστε; Υπάρχει και η περίπτωση όπου υπάρχει τεχνικό κώλυμα στην μεταπήδησή σας σε ένα από τα άλλα ΠΑΣΟΚ, π.χ., είστε υποψήφιος πρόεδρος στο καθαυτό ΠΑΣΟΚ; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένετε να εκλεγείτε πρώτα και μετά μπορείτε να μετατρέψετε το κίνημα σε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τέσσερα ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν το ποσοστό του 50,5%. Ο ΣΚΑΪ περιγράφει την δημοσκόπηση του ως «νέο πολιτικό σκηνικό». Μια κάπως ανακριβής περιγραφή. Τα πρόσφατα δημοσκοπικά δεδομένα απλά πιστοποιούν ότι αυτή την περίοδο της κρίσης πολλοί ψηφοφόροι καταφεύγουν σε μια προγενέστερη και καταπραϋντική πολιτική επιλογή. Ο καθένας επιλέγει την εκδοχή του ΠΑΣΟΚ που αγάπησε - επιβεβαιώνοντας την επιτυχία της πολιτικής δύναμης που κυριάρχησε και καθόρισε τις πολιτικές παραμέτρους της μεταπολίτευσης.

Σε μια περίοδο βαθιάς και αναπάντεχης κρίσης είναι φυσικό πολλοί να βρίσκουν μια κάποια διέξοδο στις σταθερές αξίες και αρχές της μεταπολιτευτικής περιόδου, έστω και αν αυτές οι αρχές και αξίες μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Αυτό το υψηλό ποσοστό όλων των ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ακόμα ένα πιο δυσάρεστο γεγονός. Την αδυναμία όλων εκείνων που υποστηρίζουν την αλλαγή να προάγουν μια νέα πολιτική αφήγηση που είναι αρκετά αντισυστημική και πειστική για να δημιουργήσει την κοινωνική πλειοψηφία που θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου