Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Πως να καταστρέψετε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα


Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις προτάσεις του Γιώργου λεφτά-υπάρχουν Παπανδρέου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδέου έστειλε επιστολή στο πρωθυπουργό όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Είναι πολιτικά προφανές και επαναδιατυπώθηκε από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως είχα την ευκαιρία και εγώ να το επισημάνω πρόσφατα με ομιλίες μου στη Βουλή, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αντίληψη ότι «οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές τους». Όταν με τη θετική ολοκλήρωση του PSI θα δοθούν στον τραπεζικό τομέα 40 περίπου δις ευρώ, (έχουν ήδη διατεθεί με την μορφή εγγυήσεων κοντά 140 δις ευρώ για αυτές), τα οποία θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, είναι απολύτως λογικό να διασφαλίσουμε για τον ελληνικό λαό αντίστοιχα περιουσιακά δικαιώματα επί του τραπεζικού τομέα.»

«Ήδη, όπως γνωρίζετε, με το Ν. 4021/ 11 (άρθρο 50 παράγραφο 5) η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων με την έκδοση κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου.»


Το να μιλάμε για ιδιωτικοποιημένα κέρδη και κοινωνικοποιημένες ζημιές στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών πρόκειται περί ενός μεγάλου ψέματος. Αν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε δύσκολη θέση αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αγοράσει μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Αυτή η επιλογή δεν ήταν καθαρά επενδυτική, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Το να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες ελληνικό χρέος ήταν ένας άγραφος αλλά απαράβατος νόμος για να μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που οι ίδιες τράπεζες όταν δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό είναι κερδοφόρες, και χρησιμοποιούν αυτή την από το εξωτερικό κερδοφορία για να καλύψουν τις ζημιές τους στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου αυτό που ουσιαστικά λέει είναι το εξής: Επί δεκαετίες εμείς οι Έλληνες πολιτικοί δημιουργήσαμε ένα απίστευτα υψηλό δημόσιο χρέος. Επίσης αναγκάσαμε τις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν ένα σημαντικό κομμάτι του. Τώρα που τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και χρεοκοπήσαμε την Ελλάδα, θέλουμε οι ελληνικές τράπεζες να μας χαρίσουν σχεδόν ότι τους χρωστάμε, και εμείς οι Έλληνες πολιτικοί άμεσα να αναλάβουμε την διοίκησή τους. Εξάλλου δεν τα καταφέρνουμε μια χαρά στον ΟΣΕ και την ΔΕΗ; Εμπιστευτείτε μας.

Ο κ. Παπανδρέου έχει πει πολλές ανοησίες και ψέματα τα τελευταία χρόνια, αλλά τα παραπάνω θα πρέπει να καταρρίπτουν κάποιο προηγούμενο προσωπικό ρεκόρ.

Κάνει για παράδειγμα μνεία στις “εγγυήσεις” που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί Έλληνες πολίτες είναι ότι οι λεγόμενες εγγυήσεις δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας έμμεσος τρόπος για να δανείζει η Ευρώπη ακόμα πιο πολλά την ελληνική πολιτική τάξη. Μάλιστα, εν μέσω της κρίσης, οι κυβερνήσεις Παπανδρέου παρουσίαζαν την άντληση κεφαλαίων που προερχόντουσαν από αυτές τις συναλλαγές ως μεγάλες επιτυχίες που αποδείκνυαν ότι σιγά σιγά ανακτούσαν την εμπιστοσύνη των αγορών. Άλλο μεγάλο ψέμα.

Η όποια ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά από το κούρεμα, θα πρέπει να γίνει με ειδικού τύπου μετοχές που θα εγγυώνται ότι ο φορολογούμενος θα πάρει πίσω τα χρήματα του, αλλά ταυτόχρονα οι Έλληνες πολιτικοί δεν θα έχουν την ευκαιρία να τις μετατρέψουν σε νέες ΔΕΚΟ.

Ας ελπίσουμε ότι ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ δεν θα συμφωνήσουν με τις καταστροφικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου