Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Το σύστημα "Galileo" ή Πόσο κοστίζουν οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου των Ευρωκρατών


Τελικά, οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. δε φαίνεται να σκαμπάζουν περισσότερα πράγματα για το πώς λειτουργεί η οικονομία απ' όσα οι Σοβιετικοί συνάδελφοί τους, λίγες δεκαετίες πριν. Και είναι γνωστό πού κατέληξε η , πάλαι πότε , κραταιά Σοβιετία...

Το 2000, η Ευρωπαϊκή Ένωση λάνσαρε , με πολλές φανφάρες, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης. Το σύστημα βαφτίστηκε Galileo. Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ είχαν το δικό τους σύστημα, το γνωστό σε όλους μας GPS, ήταν αδιανόητο για μια υπερδύναμη, όπως θέλει να φαντάζεται η ΕΕ πως είναι, να μην έχει και αυτή το δικό της! Κινητήριος δύναμη πίσω από την υιοθέτηση του σχεδίου ήταν η Γαλλία , που προφανώς προσπαθεί να ξεπεράσει το κόμπλεξ κατωτερότητας έναντι των ΗΠΑ και να εκπληρώσει τις , εκτός τόπου και χρόνου, ηγεμονικές της φιλοδοξίες στην πλάτη των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Μάλιστα, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιρακ δήλωσε πως το Galileo είναι η απάντηση στον "τεχνολογικό ιμπεριαλισμό" του αμερικάνικου GPS. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς,το σύστημα θα ήταν έτοιμο το 2007 ενώ το συνολικό κόστος της κατασκευής και της λειτουργίας του για 20 χρόνια θα άγγιζε τα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά , οι φορολογούμενοι θα έβαζαν μόνο τα 2,6 δισεκατομμύρια , ενώ τα υπόλοιπα θα βρίσκονταν από ιδιωτικά κεφάλαια. Και κάπου εδώ αρχίζει μια ακόμη ευρωπαϊκή ιστορία, όπου οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου συναντούν τη γραφειοκρατική ανικανότητα και τις κρατικίστικες εμμονές για να καταλήξουν σε ένα όργιο σπατάλης εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών.

Σήμερα, 11 χρόνια μετά, το σύστημα όχι μόνο δεν είναι έτοιμο αλλά υπολογίζεται πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα έχει πέσει έξω, ούτε λίγο, ούτε πολύ, δέκα χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα, το wikileaks αποκάλυψε πως ο Μπέρι Σμούτνι, γενικός διευθυντής της γερμανικής εταιρείας που έχει πάρει 566 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκεύασει 14 δορυφόρους του προγράμματος, χαρακτήρισε το Galileo "μια ηλίθια ιδέα καταδικασμένη να αποτύχει", "σπατάλη των χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων" και πως "εξυπηρετεί πρωτίστως τα γαλλικά συμφέροντα". Ο Σμούτνι απολύθηκε αμέσως από την εταιρία αλλά φαίνεται να επιβεβαιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο θα φανταζόταν. Μόλις προχτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα χρειαστεί άλλα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του σχεδίου και πια το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα... 22,2 δισεκατομμύρια (από το αρχικό 7,7 δις). Και το χειρότερο είναι πως , σε μια εποχή οικονομικής κρίσης , οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι (μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες) καλούνται να πληρώσουν ολόκληρο το παραπάνω ποσό, αφού οι ιδιωτικές εταιρίες αποφασίσαν να μην επενδύσουν τα χρήματά τους και εγκατέλειψαν το μεγαλεπήβολο σχέδιο των Ευρωκρατών. Μάλιστα, εκτιμάται , πως όταν και αν το Galileo μπει σε λειτουργία, τα όποια οικονομικά οφέλη από την εφαρμογή του συστήματος δε θα μπορεσουν να καλύψουν το ήδη υπέρογκο κόστος.

Ας συγκρατήσουν λοιπόν τον ενθουσιασμό τους, όσοι συμπατριώτες μας φαντασιώνονται πως η στενότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως απλά θα βγούμε από την ελληνική χαβούζα της κρατικής σπατάλης για να πέσουμε στην , ακόμη πιο βαθιά, ευρωπαϊκή.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταρχην ας δουμε τι ειναι το GPS και ποσο συμαντικο ειναι για τον πλανητη και την ζωη μας, Μεταφορες, Υγεια, Ασφαλεια, Κτηρια, Εκτακτες αναγκες ολα στηριζονται σε αυτο.. Οπωτε μια εναλλακτικη λυση με πιο συγχρονα συστηματα απο την ΕΕ θα ηταν συμαντικη.
Αν ολοι σκεφτομασταν το οικονομικο η επιστημη δεν θα ειχε προχωρησει πουθενα και δεν θα πιστευαμε οτι η γη ειναι ακομα επιπεδη.
Και πανω απο ολα δεν καταλαβαινω τι σχεση εχει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΒΟΥΣΑ με την ESA ? Που κολλαει ;

Ετσι για να γραφουμε κατι..

Ανώνυμος είπε...

" όπως θέλει να φαντάζεται η ΕΕ πως είναι, να μην έχει και αυτή το δικό της!"

To Galileo θα λειτουργεί για τους Ευρωπαίους και θα συμπληρώνει το GPS αυξάνοντας την ακρίβεια από τα 5μέτρα που είναι στο κλασικό GPS στο 1 μέτρο.

Δεν πρόκειται για νεο σύστημα λοιπον, αλλα για βελτίωση!

libertarian είπε...

Να θυμήσω το Quaero search engine που υποτίθεται θα έφτιαχναν οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και καλά ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός του Google, μόνο που αντί να το φτιάξει η Αγορά γιατί υπάρχει ευκαιρία θα το έφτιαχναν τα Κράτη, για ποιο λόγο; Μεγαλομανία...

Εκατομμύρια ευρώ down the drain.

Ανώνυμος είπε...

Πώς θα ξέρετε ότι ξεκίνησε ο 3ος Παγκόσμιος Πολέμος; Έχουν περάσει 2 βδομάδες κι έχει ήδη παραδοθεί η Γαλλία.
Έχουν μεγαλομανιακές τάσεις αλλά they can't deliver.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή είναι φανερό ότι λέμε για να λέμε, πιθανότατα χωρίς να έχουμε ιδέα τι άλλο συμβαίνει γύρω μας, ορίστε και άλλα πέντε δορυφορικά συστήματα πλοήγησης που θα είναι επιχειρησιακά τα επόμενα χρόνια (ή μόνο μήνες). Προφανώς (σύμφωνα με τη λογική του συντάκτη) όλοι αυτοί "πετάνε" χρήματα, θα έπρεπε να χρησιμοποιούν μόνο το GPS...

http://www.beidou.gov.cn/
http://www.sinodefence.com/space/spacecraft/beidou2.asp
http://www.glonass-ianc.rsa.ru/pls/htmldb/f?p=202:1:4074297294593971
http://www.india-defence.com/reports-1894
http://www.jaxa.jp/projects/sat/qzss/index_e.html

Δημοσίευση σχολίου