Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Οι εκλογές του Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ

Το βασικό συμπέρασμα το χθεσινών εκλογών είναι ότι οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να μην δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση υπέρ ή εναντίον του μνημονίου. Ήταν μια καθόλα κατανοητή συμπεριφορά αν λάβουμε υπόψιν τα ουσιαστικά απώντα επιχειρήματα υπέρ και κατά του μνημονίου αλλά και την φύση των εκλογών.

Πρώτα από θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ένα μέρος των ψηφοφόρων πήγε στις κάλπες για να επιλέξει τον καλύτερο δήμαρχο ή περιφερειάρχη. Έστω και αν δεν ήταν μεγάλο αυτό το ποσοστό μπερδεύει την ανάγνωση των αποτελεσμάτων.

Δεύτερον, οι Έλληνες πολίτες δεν είχαν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι μια ψήφος υπέρ το μνημονίου θα σημαίνει. Είναι απλά μα εκδήλωση αποδοχής των μέτρων που ελήφθησαν ή των μέτρων που θα έρθουν; Κανείς δεν είχε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Υπήρχε από μεριάς πρωθυπουργού ένα νέο σχέδιο για έξοδο από την κρίση; Ούτε και αυτό.

Τρίτον, αν ο ψηφοφόρος δεν είχε λόγο να ψηφίσει υπέρ, ταυτόχρονα δεν είχε λόγο να ψηφίσει κατά του μνημονίου. Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά στο σχέδιο του Σαμαρά για εκμηδένιση του ελλείμματος σε 18 μήνες; Και φυσικά ποιος μπορεί να εμπιστευτεί ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτικές λύσεις.

Στο δίλημμα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα οι ψηφοφόροι προτίμησαν ακινησία.
Πάντως ο πρωθυπουργός έχασε άλλη μια ευκαιρία και από ότι φαίνεται το σχέδιο του είναι απλά να κρατήσει τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές ισορροπίες μέχρι κατά κάποιο μαγικό τρόπο τα πράγματα να καλυτερεύσουν.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1 0ι Ελληνες πολίτες δεν αποφάσισαν "να μην δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση". Ο καθένας μας διάλεξε την στάση του και το να προσπαθούμε να αθροίσουμε τις επιμέρους αποφάσεις και να διερεευνήσουμε την δήθεν προκύπτουσα ενιαία θέληση δεν μου φαίνεται η πιο σωστή προσέγγιση.
2 Δεν υπάρχει ψήφος ούτε άποψη υπερ ή κατά του μνημονίου ΓΕΝΙΚΩΣ και ΑΟΡΙΣΤΩΣ. Υπάρχουν ερμηνείες για το πως φτάσαμε και προτάσεις για το πως θα βγούμε και που θα πάμε. Κι έτσι στις Περιφερειακές τουλάχιστον ο κόσμος ψήφισε πολιτικούς φορείς και τη θέση τους για το μνημόνιο.
3 Η ακινησία προέκυψε γιατί στην παρούσα φάση όλα τα κόμματα μοιάζουν να βγαίνουν τραυματισμένα από την μάχη των εκλογών.

Και τέλος ποια ακριβώς ήταν η ευκαιρία που έχασε ο Παπανδρέου?

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

Η ευκαιρία να πει επιτέλους την αλήθεια.

Unknown είπε...

Γιατί είναι τόσο δύσκολο σε κάποιους να καταλάβουν ότι η συμμετοχή στίς εκλογές, ή το λευκό, είναι το μέτρο της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών κομμάτων ;
Οι πολίτες δεν είναι επαγγελματίες ψηφοφόροι, οι εκλογές γίνονται για να επιλεγούν πολιτικές προτάσεις, όσο τα κόμματα εξουσίας δεν έχουν η/και δεν μπορούν να δώσουν λύση, τόσο και λιγότεροι θα πηγαίνουν να τα ψηφίσουν.

Δημοσίευση σχολίου